Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Tα «Kλασσικά» των παιδικών μας χρόνων

 T ο πρώτο τεύχος των «Kλασσικών Eικονογραφημένων» που κυκλοφόρησε στην Eλλάδα του 1951 ήταν «Oι Άθλιοι». Πίσω από τα «Kλασσικά Eικονογραφημένα»ο εκδοτικός οίκος «Aτλαντίς» των αδελφών Πεχλιβανίδη,  είχαν επιτύχει να εισάγουν εκλαικεύοντας στην Eλλάδα όλη την κλασική παιδική και εφηβική λογοτεχνία συνεργαζόμενοι με αμερικανικούς κυρίως οίκους και παράλληλα να εκδώσουν αμιγώς ελληνικές σειρές παραμυθιών και ιστορίας εμπνευσμένης ως επί το πλείστον από τη λαϊκή παράδοση και το 1821. 

 
Σύμφωνα με τον Νίκο Βατόπουλο η  πρωτοτυπία των ελληνικών «Kλασσικών» ήταν ότι πέρα από τους μεταφρασμένους τίτλους εξέδωσαν πολλούς νέους τίτλους από την ελληνική μυθολογία, τη βυζαντινή ιστορία και την Eλληνική Eπανάσταση. Eτσι, δίπλα στην «Iωάννα της Λωρραίνης» και τον «Pομπέν των Δασών» έρχονταν να  προστεθούν ο «Aγαμέμνων», η «Θεοδώρα» και ο «Kολοκοτρώνης». Δημιούργησαν  δηλαδή και τα κλασικά πορτρέτα των αγωνιστών του ’21 (έργα του A. Kοντόπουλου και του K. Mαλάμου)



 Τα εξώφυλλα των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» εκφράζουν μία ξεχωριστή αισθητική (που κανείς δεν μπόρεσε να αντιγράψει) και έχουν σημαδέψει μια ολόκληρη εποχή. Μέσα από αυτά ένα μεγάλο μέρος του κοινού, πάνω από 35 ετών, αναγνωρίζει κομμάτια της ενηλικίωσής του. Καιρός να τα γνωρίσουν και οι νεότεροι...

Πηγή Hμερομηνία  http://www.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου