Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

21-11-16 Μήνυμα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού

Στις 20 Νοεμβρίου 1989,  η παγκόσμια κοινότητα, υιοθετώντας τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού μέσω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,  δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των παιδιών σε όλον τον πλανήτη . Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα των παιδιών να μεγαλώνουν και να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον που να εγγυάται την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, την αξιοπρέπεια  και την ευημερία που δικαιούνται .
Ωστόσο, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι μικρή. Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν και σήμερα να αντιμετωπίζουν βία, κακοποίηση, παραμέληση, εκμετάλλευση και να στερούνται την πρόσβαση στη μόρφωση και στην κάλυψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών αναγκών τους. 
Οι πρόσφατες σπαρακτικές εικόνες των βομβαρδισμένων σχολείων και νοσοκομείων στη Συρία , των νεκρών, πληγωμένων ή ακρωτηριασμένων παιδιών, των θαμμένων στα ερείπια των σπιτιών τους μας θυμίζουν ότι ο δρόμος προς την οικοδόμηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά όλου του κόσμου είναι ακόμη μακρύς. Τα παιδιά -θύματα του πολέμου, της προσφυγιάς, της οικονομικής κρίσης αποδεικνύουν το έλλειμμα του σύγχρονου πολιτισμού και τη διάσταση ανάμεσα στις διακηρύξεις και την πραγματικότητα. Η ελληνική πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας με αίσθημα ευθύνης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και τη στήριξη των παιδιών αυτών, για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στη μόρφωση και την ανακούφισή τους από τις επιπτώσεις της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Σε αυτήν την κατεύθυνση δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στέλνοντας  ένα μήνυμα σεβασμού και προάσπισης των δικαιωμάτων  όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας. Μια τέτοια στάση  αποτελεί προϋπόθεση  για έναν πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό και  ανθρώπινο κόσμο. Πηγή:https://www.minedu.gov.gr/eidiseis/25496-21-11-16-minyma-gia-tin-pagkosmia-imera-dikaiomaton-tou-paidioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου