Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Καλό καλοκαίρι καλό μήνα

Συνειδητοποίηση

Γιάννη Μόραλη
                                                                    Όταν ξαναγύρισα                                           είδα πως τα μαλλιά μου δεν είχαν ασπρίσει
                                                                          και χάρηκα.

Τις δυσκολίες των βουνών τις ξεπεράσαμε
Τώρα μας περιμένουν
οι δυσκολίες των πεδιάδων.
Μπερτολτ Μπρεχτ

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

e-Πανελλήνιες Εξετάσεις 2013

Γιώργος Γραμματικάκης Την Παρασκευή ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις με το μάθημα της Έκθεσης. 
Το θέμα της  από το βιβλίο του Γεωργίου Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος της ζωής και του ουρανού». Συνδυαστικό θέμα για το περιβάλλον, το διαδίκτυο και την αποξένωση των ανθρώπων μέσω του Ίντερνετ.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1939. Διέγραψε στη συνέχεια έναν μεγάλο κύκλο σπουδών και επιστημονικής έρευνας, για να επιστρέψει το 1982 στα πάτρια εδάφη ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Imperial College του Λονδίνου, ο "Δημόκριτος" και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε από την αρχή στο πείραμα "Νέστωρ", που προσπαθεί να ανιχνεύσει τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου. Εξελέγη δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μια τετραετία διετέλεσε Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, και έχει συμμετάσχει σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε επίσης Προέδρος του Μουσείου "Νίκος Καζαντζάκης" στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα ορίσθηκε Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Λυρικής Σκηνής. Έχει συγγράψει τα βιβλία: "Η κόμη της Βερενίκης" - στο οποίο και βασίσθηκε η τηλεοπτική σειρά "Αναζητώντας την Βερενίκη" στην ΕΤ1, "Κοσμογραφήματα" και "Η αυτοβιογραφία του φωτός", "Συνομιλίες με το φως", "Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής", ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί παλαιότερα στην εφημερίδα "Το Βήμα" και στη συνέχεια στην "Ελευθεροτυπία". Σήμερα είναι συνεργάτης του διαδικτυακού Protagon. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τη σύνδεση της Επιστήμης με τη Μουσική. Οι σχετικές εκδηλώσεις, με τη συνεργασία κορυφαίων μουσικών, έχουν παρουσιασθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί με ποικίλες διακρίσεις, και πρόσφατα από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών για τη συμβολή του στην Παιδεία και την Επιστήμη. (Πηγή βιογραφίας biblionet)

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου με τα μαθήματα γενικής παιδείας Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

Εύχομαι σ' όλα τα παιδιά να πετύχουν το στόχο τους και ιδαίτερα στο Νϊκο, στο Γιώργο, στον Αλέξη, στον Πάρη, στον Νώντα και στη  Βάσω. Καλή επιτυχία παιδιά!

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

genoktonia
Πηγή εφημερίδα Ειδήσειςhttp://www.eidisis.gr/ με εκτενές άρθρο του Βλάση Αγτζίδη

Διδάσκοντας τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

 
Η 19 Μαίου έχει οριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που έζησε και άκμασε στο βόρειο μέρος της Μικράς Ασίας μέχρι το 1922. Τη μέρα αυτή και φέτος  θα λάβουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις όπως:
  α. Γ ε ν ι κ ό ς Σ η μ α ι ο σ τ ο λ ι σ μ ό ς σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από ώρα 08.00΄ μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2013. 
β. Φ ω τ α γ ώ γ η σ η όλων των δημοσίων καταστημάτων, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζών και καταστημάτων κοινής ωφέλειας, κατά τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου 2013 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. 
γ. Ο μ ι λ ί ε ς – ε κ δ η λ ώ σ ε ι ς σε όλα τα Σχολεία της Περιφέρειας για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας


Γιατί δημιουργήθηκε το Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας;
 

Η δημιουργία του Δικτύου οφείλεται στην κοινή διαπίστωση φορέων που ασχολούνται με το παιδί και την οικογένεια, ότι χρειάζεται εκτεταμένη συνεργασία και συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόληψη και καταπολέμηση της χρήσης της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά.
Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το ξύλο δεν κάνει καλό στα παιδιά! Παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματά τους, βλάπτει την ψυχική τους ισορροπία, προσβάλλει την προσωπικότητά τους, τα εξοικειώνει με τη βία ως μέσον επίλυσης προβλημάτων και είναι δυνατό να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησής τους. Τις συνέπειες αυτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι έχουν την ευθύνη ανατροφής και φροντίδας των παιδιών.

Πότε δημιουργήθηκε και πώς λειτουργεί;
Το Δίκτυο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2005, με συμφωνητικό συνεργασίας που υπέγραψαν τα ιδρυτικά μέλη του.
 

Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου συναντάται τακτικά και προωθεί την ανάπτυξη συντονισμένων δράσεων και την αλληλοενημέρωση των μελών για επί μέρους
ενέργειές τους.
Δημόσιοι ή ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί φορείς που αποδέχονται τις αρχές του Δικτύου, μπορούν να γίνονται με αίτησή τους συνεργαζόμενα/συνδεδεμένα μέλη σε αυτό, να λαμβάνουν ενημέρωση και να προσκαλούνται σε εκδηλώσεις του.


Ποιοι είναι οι βασικοί του στόχοι;
Στόχοι του Δικτύου είναι η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών, η ανάπτυξη κοινών και συντονισμένων δράσεων, η υποστήριξη θεσμικών αλλαγών και η ανάπτυξη ευρείας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων, των παιδιών, των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα παιδιά και την οικογένεια και του ευρύτερου κοινού.
Το Δίκτυο αποβλέπει στην εξάλειψη της κοινωνικής και νομικής αποδοχής της σωματικής τιμωρίας των παιδιών στη χώρα μας, ώστε αυτά να διαπαιδαγωγούνται μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή και με μεθόδους σύμφωνες με τις σύγχρονες παιδαγωγικές επιστήμες.

ΠΗΓΗ:http://somatikitimoria.gr/news.htm#volos

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Χρόνια Πολλά στις Μανάδες όλου του κόσμου!

9 Μαΐου Γιορτή της μάνας - Μάνα της προσφυγιάς 






«Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει.
Που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου.»
(Ο. Ελύτης, Εκ του πλησίον)

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Επιμορφωτική Ημερίδα Νηπιαγωγών νομού Κιλκίς Ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας και αξιολόγησης των νηπίων



Εγκρίθηκε και θα πραγματοποιηθεί από τη  Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής 38ης Περιφέρειας    Επιμορφωτική Ημερίδα με αντικείμενο την ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας και αξιολόγησης των νηπίων, την Πέμπτη 30 Μαΐου  2013, στο  9ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς  από τις 0.800 έως τις 12.30 σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
8.00-8.30: Προσέλευση –Εγγραφές –Χαιρετισμοί- Στοχοθεσία Ημερίδας
8.30-9.00:Μαρία Παπαδοπούλου, Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής 38ης Περιφέρειας
Η βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων των μαθητών και μαθητριών νηπιαγωγείου κλειδί στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας
9.00-09.45: Ιωάννα Αρβανίτη,  Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης 1ης Περιφέρειας
Η βιβλιοθήκη στο νηπιαγωγείο: ένα απαραίτητο εκπαιδευτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών & την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
Συζήτηση
09.45-10.00: Διάλειμμα
10.00-11.00 Μαρία Μπιρμπίλη, Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών Προσχολικής 
Αγωγής και Εκπαίδευσης
 Ο φάκελος αξιολόγησης στην προσχολική εκπαίδευση: η σημασία του για παιδιά, γονείς
 και εκπαιδευτικούς
Συζήτηση
 
11.00-12.00: Κων/ντίνος Τσιούμης, Καθηγητής Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής 
και Εκπαίδευσης
Διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στο νηπιαγωγείο
Συζήτηση

12.00-12.30: Καλές πρακτικές νηπιαγωγείων
-4o Νηπιαγωγείο Κιλκίς, νηπιαγωγοί Ιωάννα Γκίνη, Ελένη Πλιάφα, Τριανταφυλλιά Ταουσάνη & Δημητρούλα Τοπάλη
Συμμετοχή του 4ου Νηπιαγωγείου Κιλκίς στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση
-8ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κιλκίς, νηπιαγωγός, Μαρία  Κλειδαρά
Δράση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε.
 -10ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κιλκίς, νηπιαγωγοί, Μαγδαληνή Αμβροσιάδου, Αναστασία Μπίτου, & Χρυσούλα Ντερλίκη
Παρουσίαση εκπ/κού προγράμματος με τίτλο: "Η ιστορία της γραφής"

Κατά την ημέρα του σεμιναρίου όλα τα νηπιαγωγεία της 38ης Περιφέρειας θα παραμείνουν κλειστά.