Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Επιτραπέζια παιχνίδια

Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι το Παράρτημα της Ο.Μ.Ε.Ρ. Θεσσαλονίκης συνεχίζει να στηρίζει και να αναδεικνύει το εκπαιδευτικό έργο των μελών της και τη φετινή σχολική χρονιά. Η Ο.Μ.Ε.Ρ. είναι μία επιστημονική, μη κρατική, παγκόσμια οργάνωση προσχολικής αγωγής, που δραστηριοποιείται σε εβδομήντα χώρες και με τις δραστηριότητές της επιδιώκει τη βελτίωση της αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, αλλά και σε κάθε ενήλικο άτομο που ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών αυτής της ηλικίας (www.omep.gr).

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ;
ΝΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ; ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ Η ΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ Ή ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ
ΠΡΟΘΥΜΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ.
ΛΟΙΠΟΝ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ
ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ
ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ...


«Το δικό μας παιχνίδι». Ήταν ο χαρακτηρισμός που έδωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μου, όταν φτιάξαμε πριν χρόνια το πρώτο επιτραπέζιο για την ανάγκη ενός σχεδίου εργασίας για τη ζωγραφική. Σ’ ένα κόσμο γεμάτο παιχνίδια, υπήρχε ένα ξεχωριστό και μοναδικό δικό μας παιχνίδι.

Έτσι ξεκίνησαν όλα, μέχρι που η σχεδίαση, η δημιουργία και το παίξιμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών στην τάξη έγινε πάθος, πάθος που το μοιράζομαι με τους/τις συναδέλφους στα σεμινάρια και τώρα σε συνεργασία με την O.M.E.P. Θεσσαλονίκης μέσω του blog της με τα μέλη και όλους όσοι έχουν διάθεση για παιχνίδι.

Παρ ότι όμως έγινε πάθος, παραμένει πάντα η έκπληξη για το πώς ένα επιτραπέζιο σχεδιασμένο πολλές φορές σε ένα απλό χαρτί, με αυτοσχέδια ζάρια και πιόνια προσφέρει σαν δώρο στα παιδιά κοινωνικές και εκπαιδευτικές δεξιότητες με περιτύλιγμα χαράς και ξεγνοιασιάς.

Εργαλείο λοιπόν στην τάξη, όχι μόνο για να διδάξουμε τα πάντα, αλλά να γνωρίσουμε και να αξιολογήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου