Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

11 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού!


Η 11η Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε και της UNICEF, έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Ο ετήσιος εορτασμός της προβάλλει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα προσδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, ώστε να προετοιμάζονται πλήρως για να ζήσουν σε μία κοινωνία που θα σέβεται και θα προστατεύει τα ατομικά τους δικαιώματα.

Στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, το υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων Π.Ε. της χώρας, όπως μεριμνήσουν για την οργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή ολόκληρου του διδακτικού προσωπικού και τη συνεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό και άλλων τοπικών παραγόντων, έτσι ώστε να διαδοθεί το μήνυμα της Ημέρας, για το καλύτερο αύριο των παιδιών όλου του κόσμου.
Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι, οι εκδηλώσεις, η διοργάνωση των οποίων είναι προαιρετική, θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, ώστε να μη διαταραχθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα.
H Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού είναι αφορμή για προβληματισμό
σχετικά με τις ευθύνες όλων, της Πολιτείας και των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα παιδιά ως υποκείμενα δικαιωμάτων και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών από τις ποικίλες παραβιάσεις που υφίστανται.
Στη χώρα μας, η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη, θεσμοθετημένη δράση ως Συνήγορος του Παιδιού, έχει
 επιφορτιστεί από την Ελληνική Βουλή (ν.3094/2003) με την αποστολή της προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού. Ως υπερασπιστής των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο Συνήγορος ερευνά καταγγελίες, που προέρχονται από ανηλίκους, γονείς, συγγενείς ή τρίτα
 πρόσωπα τα οποία έχουν άμεση αντίληψη παραβιάσεων δικαιωμάτων του παιδιού, επισκέπτεται χώρους όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται, φιλοξενούνται,  δραστηριοποιούνται ή κρατούνται, ακούει τις απόψεις των παιδιών και των επαγγελματιών που εργάζονται μαζί τους, παρακολουθεί την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (νόμος 2101/1992) και διατυπώνει νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις προς την Πολιτεία. Περισσότερα:http://www.0-18.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου