Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

10 Ιουνίου 2012: Ποληλατάδα στο Φράγμα της Έλλης την Κυριακή


Ποδηλατάδα στον Αξιό ποταμό, στο Φράγμα της Έλλης διοργανώνουν ο Δήμος Γέφυρας, η ΜΚΟ Πολιστική Γέφυρα και η Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 10 Ιουνίου. Το ραντεβού είναι στις 5 το απόγευμα στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει αναλυτικά ως εξής: • 5:00’ – 6:00’ μ.μ. Συγκέντρωση στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων happening με ξυλοπόδαρους, ισορροπιστές, γιορτή δρόμου.• 6:00’ – 7:30’ μ.μ. Βόλτα με ποδήλατα στο Φράγμα Αξιού.• 7:30’ – 9:00’ μ.μ. “Πάρτυ δρόμου” στον Πεζόδρομο της Γέφυρας για τους μικρούς μας φίλους από τα “Παιδιά εν δράσει”.
• 9:00’ – 11:30’ μ.μ. Λαϊκή βραδιά με την ορχήστρα της Πολιτιστικής Γέφυρας, “Μουσικές Γέφυρες”.
Πληροφορίες για το Φράγμα Έλλης – παραποτάμιο δάσος ΑξιούΣυνεχίζοντας βορειότερα από τον οικισμό Ανατολικό, και αφού περάσετε τον Άγιο Αθανάσιο και βγείτε στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, μπορείτε να επισκεφθείτε το φράγμα της Έλλης. Προσοχή: από την Εθνική Οδό με κατεύθυνση προς Χαλκηδόνα στρίβετε δεξιά πριν περάσετε την γέφυρα του Αξιού, στο σημείο όπου υπάρχει φυλάκιο του ΤΟΕΒ Αγ. Αθανασίου (ΣΗΜΕΙΟ 16). Ο δρόμος είναι πλέον χωματόδρομος και σας οδηγεί στο φράγμα που κατασκευάστηκε στην δεκαετία του ’60 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για άρδευση της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης.


Πηγή φωτ.:ImathiaBirds - birds in Central Makedonia

Χάρη σε αυτό το φράγμα έχει δημιουργηθεί μία λίμνη γλυκού νερού με έναν πολύ μεγάλο καλαμιώνα όπου μπορείτε να δείτε αφρόπαπιες, βουτόπαπιες, ερωδιούς, βουτηχτάρια και αρπακτικά πουλιά. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε είτε με τα πόδια, είτε με το αυτοκίνητο, και να ανεβείτε στο μικρό ύψωμα (ΣΗΜΕΙΟ 17) όπου θα απολαύσετε τη θέα στην λίμνη και στο ανεπηρέαστο από τον άνθρωπο παραποτάμιο δάσος που βρίσκεται στην μεγάλη νησίδα του Αξιού.


Θα δείτε επίσης προς τα βόρεια τον Αξιό σε όλο του το μήκος, με τους μαιάνδρους που σχηματίζει κατεβαίνοντας δίπλα από τις δυτικές πλαγιές του Πάϊκου. Με λίγη τύχη και υπομονή θα δείτε ένα κοπάδι άγριων αλόγων μέσα στο νησί. Συνεχίζοντας προς τα βόρεια και δυτικά από αυτό το σημείο, ή εναλλακτικά ακολουθώντας την διαδρομή από Κουφάλια προς Πρόχωμα, μπορείτε να απολαύσετε έναν ευχάριστο περίπατο με τα πόδια σε ένα κομμάτι του παραποτάμιου δάσους του Αξιού (ΣΗΜΕΙΟ 18).

Ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο στην περιοχή είναι το βυζαντινό νεκροταφείο που βρίσκεται στον περίβολο του παρεκκλησίου Πέτρου και Παύλου στην Χαλκηδόνα (ΣΗΜΕΙΟ 19). Τεράστιοι πέτρινοι σταυροί έως και 2 μ., επιγραφές και σύμβολα σκαλισμένα σε πέτρες βρίσκονται εκεί από τον 10ο αιώνα μ.Χ. και αποδίδονται στους Βογόμιλους.

Αξιόλογο επίσης είναι το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στον οικισμό Γέφυρα (ΣΗΜΕΙΟ 20). Εδώ έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και των αντιπροσώπων του διοικητή των οθωμανικών δυνάμεων Χασάν Ταχσίν πασά για την αναίμακτη παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό το 1912. Στο κτίσμα αυτό φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια και ντοκουμέντα από εκείνη την ιστορική εποχή (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 14:00). Πηγή: http://www.axiosdelta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου