Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Επιστολή διαμαρτυρίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς

"Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρονται στη συγχώνευση των 46 Δημοσίων Βιβλιοθηκών της χώρας, το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς αδυνατώντας να μείνει αδρανές επιθυμεί με την παρούσα επιστολή να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του καθώς και των μελών και των φίλων εθελοντών της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμικού ρόλου και του Έργου της.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς επιτελεί σημαντικό έργο σε έναν ακριτικό και παραμελημένο Νομό. Ιδρύθηκε το 2000 με την κοινή υπουργική απόφαση 1309/30-10-2000 των Υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 1309 τ. Β’ 30-10-2000). 

Μέσα σε διάστημα επτά ετών από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της αριθμεί ήδη 5.600 εγγεγραμμένα μέλη, έχει εμπλουτίσει τη συλλογή της με 26.000 τόμους βιβλίων, έχει πραγματοποιήσει 93.000 δανεισμούς, έχει υλοποιήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σχολεία του Νομού, παιδικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις και όλα αυτά με ένα άτομο μόνιμο προσωπικό και πολύ χαμηλή κρατική επιχορήγηση. 

Το 2012 ανακαινίσθηκε το παιδικό της τμήμα, εξοπλίστηκε με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και εμπλουτίστηκε η συλλογή της με νέους τίτλους με την αποκλειστική χορηγία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκτοξεύοντας τα ποσοστά της επισκεψιμότητας και της αναγνωστικής κίνησης στη Βιβλιοθήκη.

Με τη σκέψη ότι οι Βιβλιοθήκες επιτελούν σημαντικό έργο, αποτελούν πυλώνα της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού, της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και της Ταυτότητάς μας, διασφαλίζουν την δωρεάν παροχή ίσων ευκαιριών στη μάθηση, την εκπαίδευση, την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία στην Περιφέρεια και επειδή ο θεσμικός τους ρόλος είναι ήδη αποδυναμωμένος λόγω της χαμηλής κρατικής επιχορήγησης και της έλλειψης προσωπικού, θεωρούμε ανεπίτρεπτη την περαιτέρω υποβάθμισή τους.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε

· Να μην εφαρμοσθεί η επικείμενη συγχώνευση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς και των υπολοίπων Δημοσίων Βιβλιοθηκών, γιατί μέσα από τις συγχωνεύσεις απειλείται το μέλλον των βιβλιοθηκών και του προσωπικού που εργάζεται σ’ αυτές

· Αν όμως οι συγχωνεύσεις πραγματοποιηθούν, πως θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη λειτουργία των Βιβλιοθηκών;

· Με ποιο τρόπο σκοπεύει το Υπουργείο να περιχαρακώσει τις Βιβλιοθήκες, να τις προστατεύσει και να αναβαθμίσει τις Υπηρεσίες τους και τον ρόλο τους;

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης:Αθηνά Τσιρίκα, Πρόεδρος
Θεόφιλος Γουλτίδης, Αντιπρόεδρος
Κωνσταντίνος Κυμπαρίδης, Μέλος
Όλγα Καλπακίδου, Μέλος
Μαρία Παπαδοπούλου, Μέλο
ς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου