Χωρίς αμφιβολία, χάρη στη Σύμβαση, η θέση του παιδιού στην κοινωνία αλλάζει, ενώ έχει βελτιωθεί σημαντικά η ζωή των παιδιών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, εξακολουθούν να βιώνουν καθημερινά, παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Ανάμεσα σε αυτά, μερικά εκατομμύρια, είναι πρόσφυγες. Είναι παιδιά που έχουν υποχρεωθεί, μόνα ή με την οικογένειά τους, να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αναζητώντας ασφάλεια και προστασία.
Τα παιδιά πρόσφυγες, βρίσκονται αντιμέτωπα με τις χειρότερες μορφές κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Στη διάρκεια της μετακίνησής τους, συχνά εξαρτώνται από επιτήδειους και είναι δυνατόν ευκολότερα να πέσουν θύματα εμπορίας ή/ και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ακόμη, όμως, και όταν τελειώσει το ταξίδι τους, βρίσκονται αντιμέτωπα με πολλές προκλήσεις και απειλές - με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό να κατέχουν περίοπτη θέση. Για αυτά τα παιδιά, η πιο πολύτιμη, συχνά η μόνη, αποσκευή τους, είναι τα δικαιώματά τους.
Η Κύπρος, φιλοξενεί σήμερα, μεγάλο αριθμό παιδιών προσφύγων. Είναι νομική ευθύνη του κράτους και ηθικό καθήκον της κοινωνίας, όλων εμάς, να σταθούμε δίπλα στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους. Να τα υποδεχτούμε με φιλικά αισθήματα, να τους διαθέσουμε αξιοπρεπή διαμονή, να τα εντάξουμε στα σχολεία μας, να τους παρέχουμε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας Πάνω από όλα, να τους διασφαλίσουμε πρόσβαση στα δικαιώματά τους, δημιουργώντας τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να μεγαλώσουν σε ένα υγιές και ασφαλές πλαίσιο, μέσα στο οποίο να αναπτύξουν το πλήρες φάσμα των ικανοτήτων τους.Πηγή:http://www.childcom.org.cy/ccr/ccr.nsf/DMLindex_gr/DMLindex_gr?OpenDocument
Λήδα ΚουρσουμπάΕπίτροπος Προστασίας των
Δικαιωμάτων του Παιδιού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου