Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Χαρταετός στο Λόφο του Αι-Γιώργη  Κιλκίς
Παραδοσιακά, οι Κιλκισιώτες αλλά και εκδρομείς από τη γύρω περιοχή πετούσαν τις μέρες αυτές τους αυτοσχέδιους χαρταετούς τους στο Λόφο του Αι-Γιώργη Κιλκίς.
Ο  λόφος του Αι-Γιώργη, που ονομάσθηκε έτσι από την  ομώνυμη μεταβυζαντινή εκκλησία της κορυφής του,  δεσπόζει  και επιβάλλεται με τον όγκο του στην πόλη του Κιλκίς. Η θέση του, στο κέντρο σχεδόν της πεδιάδας με ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, η υψομετρική του διαφοροποίηση από τον περιβάλλοντα χώρο, η γεωμορφολογία και η προσβασιμότητά του, αποτέλεσαν τους κυριότερους παράγοντες που προσείλκυσαν διαχρονικά το ενδιαφέρον των ανθρώπων όχι μόνο τη μέρα της Καθαράς Δευτέρας

Ο Λόφος, ασβεστολιθικό  έξαρμα, κρύβει στα σωθικά το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου  σχηματισμένο  σε δύο ορόφους με εξαιρετικό διάκοσμο και έκταση περίπου περί τα 1000τ μ., καταφύγιο θηραμάτων και ανθρώπων που επιζητούσαν προστασία από τα στοιχεία της φύσης σε γεωλογικές εποχές που δεν εντάσσονται στην επιστήμη της αρχαιολογίας.
Το Σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1925 από τον λα­τόμο Γ. Παυλίδη (Μπουλασίκη). Το 1960 έγινε η πρώτη χαρτογράφηση και αργό­τερα η αξιοποίησή του από την Α. Πετροχείλου. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο, Στις παρυφές του Λόφου βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου