Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας


Γνωρίζετε ότι:
•    Η επιβίωση 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από τα δάση;
•    Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σ’ αυτά;
•    Φιλοξενούν το 80% της χερσαίας βιοποικιλότητας του πλανήτη;
•    Σε αυτά συναντάμε τα 2/3 των ζώων και των φυτών που ζουν στην ξηρά;
•    Καλύπτουν το 31% της συνολικής έκτασης της Γης;
•    30% των δασών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξυλείας και προϊόντων;
•    Πάνω από το 40% του οξυγόνου στον κόσμο, παράγεται από τροπικά δάση;
•    Περισσότερο από το ένα τέταρτο των σύγχρονων φαρμάκων, αξίας περίπου 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, προέρχονται από τροπικά φυτά δασών; 
Η ημέρα του Δάσους (21η Μαρτίου) και πρώτη μέρα της άνοιξης έχει καθιερωθεί ως ημέρα προβληματισμού γύρω από τη Δασοπονία ως έννοιας αλλά και ως θεσμού. 

Πέρσι,  τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζοντας την αξία των δασών και της αειφόρου διαχείρισής τους ανακήρυξαν το έτος 2011, ως Διεθνές Έτος Δασών προκειμένου να τεθεί ο προβληματισμός για τα σύγχρονα αδιέξοδα. 

Παρόλα αυτά ο απολογισμός όσον αφορά στα δάση στη γη είναι σοκαριστικός. Σε 7 μόλις χρόνια χάθηκε περισσότερο από “μια Ελλάδα δέντρα” στον Αμαζόνιο -150 εκατομμύρια στρέμματα. Αν συνεχίσουμε, έτσι το 55% του Αμαζονίου θα έχει χαθεί έως το 2030!

2011  Παγκόσμιο Έτος Δασών Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εκτιμά ότι κάθε χρόνο 130.000 km² παγκόσμιων δασικών εκτάσεων χάνονται, λόγω της αποψίλωσής τους.  Οι ανορθολογικές πρακτικές χρήσεων γης, βιώσιμης υλοτομίας και διαχείρισης γης, αποτελούν τους πιο συνηθισμένους λόγους για αυτήν την απώλεια.
Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εκτιμά ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις παγκοσμίως, μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερους από ένα τρισεκατομμύριο τόνους άνθρακα - το διπλάσιο δηλαδή του ποσού που βρέθηκε στην ατμόσφαιρα.  Ακόμη η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι τα δάση παρέχουν οικότοπους για τα περίπου 2/3 όλων των ειδών στον πλανήτη, και ότι η αποψίλωση των κλειστών τροπικών δασών θα μπορούσε να επιφέρει απώλειες στη βιοποικιλότητα, μέχρι και 100 είδη την ημέρα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου