Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κλειδί για την αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο τα προγράμματα αγωγής υγείας



 
 Σειρά εκδηλώσεων κάθε χρόνο διοργανώνονται γύρω από το ζήτημα της βίας, κάθε είδους (σχολική, κατά των γυναικών,  κατά των παιδιών...). Μάλιστα, θεσπίστηκαν και θεσπίζονται και σχετικές 'Ημέρες" σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο.


Με αφορμή τις  'Ημέρες΄ αυτές διοργανώνονται από διάφορους φορείς μεταξύ των οποίων και από τα σχολεία,  δράσεις/ πρωτοβουλίες με στόχο την ενεργοποίηση μαθητών αλλά και ενηλίκων γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα που  όσο διαρκούν το βγάζουν από το ημίφως.
 Παρόλη την προσπάθεια που καταβάλεται, το χαρτί που ξοδεύεται για την παραγωγή πολύ συχνά "δυνατών σε μηνύματα αφισών", το μελάνι που χύνεται, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για να επικοινωνηθεί το ζήτημα και οι σχετικές δράσεις, αυτό διογκώνεται.


Αίτημα  όλων όσων αντιλαμβάνονται τη βία ως ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού να είναι συστηματική, προγραμματισμένη, συντονισμένη και όχι αποσπασματική εθιμοτυπικού χαρακτήρα.
 Τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία με αντικείμενο την προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω της  βελτίωσης των κοινωνικών σχέσεων των παιδιών και των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και η Δικτύωση και  ο συντονισμός των σχολικών κοινοτήτων...με την τοπική κοινότητα ... αποτελούν εργαλεία/ κλειδιά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου