Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Οι γυναίκες στην επανάσταση του 1821




Οι πιο γνωστές ίσως  ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους.



Είναι γνωστό πως  η συμβολή της γυναίκας στην απελευθέρωση δεν περιορίζεται στη δράση των δύο γνωστών ηρωίδων. Αξίζει να αναφερθεί η στήριξη της γυναίκας, αδελφής, μάνας του ήρωα του ’21. Η ανώνυμη αυτή γυναίκα βρισκόταν δίπλα στον πολεμιστή. 


Η  Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, δύο γυναίκες είχαν διαφορετική καταγωγή, προέρχονταν από διαφορετική κοινωνική τάξη, είχαν διαφορετική μόρφωση, αλλά παρουσίαζαν πολλά κοινά στοιχεία στη δράση τους. Μετά την έναρξη της Επανάστασης αψηφούν τους κινδύνους, ξεπερνούν το κατεστημένο που καθόριζε η θέση της γυναίκας εκείνης της εποχής και επιδεικνύουν χαρακτηριστική περιφρόνηση προς το συμφέρον της προσωπικής τους περιουσίας και κληρονομιάς, το οποίο θυσιάζουν για την απελευθέρωση της Ελλάδας. 


Οι γυναίκες ηρωίδες θα μποορύσε να αποτελέσει το θέμα ενός σχεδίου εργασίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιό του θα μπορούσε να γίνει μια έρευνα στον τόπο που κατοικούν τα παιδιά πόσοι δρόμοι έχουν το όνομα ηρωϊδων της ελληνικής επανάστασης αλλά και άλλων σημανιτκών γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου