Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία:Τα άλογα του Αξιού σε κίνδυνο



Τα άλογα του Αξιού ζουν σ' αυτόν  χωρίς ποτέ να έχουν δοκιμάσει τον ανθρώπινο «ζυγό». Τα άγρια άλογα που διαβιούν στην περιοχή του, απελευθερώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 ή και νωρίτερα, όπως θυμούνται οι ντόπιοι κάτοικοι. 



Τα ζώα βρήκαν κατάλληλο περιβάλλον στο Δέλτα, επιβίωσαν και αναπαράχθηκαν, συμβιώνοντας με τα άλλα αγροτικά ζώα που βόσκουν στην περιοχή, αλλά και με τα άγρια. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα, με θέμα τον πληθυσμό και την ηθολογία των άγριων αλόγων του Αξιού, που εκπόνησε η Ελληνική Εταιρία προστασίας και διάσωσης αυτόχθονων φυλών, αγροτικών και οικόσιτων κατοικίδιων ζώων, για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.
Σε σχετική μελέτη καταγράφηκαν συνολικά 67 άλογα, «πληθυσμός, όμως, που είναι μειωμένος σε σχέση με την περασμένη δεκαετία»
Σύμφωνα με τη γεωπόνο- ζωοτέχνη, Μυρτώ Κωνσταντινίδου, η οποία υλοποίησε τη μελέτη, καταγράφηκαν συνολικά 67 άλογα, «πληθυσμός, όμως, που είναι μειωμένος σε σχέση με την περασμένη δεκαετία». «Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η ορθολογική διαχείριση του βιοτόπου του Δέλτα Αξιού, διότι ο πληθυσμός των αλόγων είναι οριακός και οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους ενδεχομένως να αποβεί μοιραία για την επιβίωσή τους», υπογραμμίζει η κ.Κωνσταντινίδου.


Σύμφωνα με το  Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά. Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Λεδάκης, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την περιοχή ειδικά για να δει τα άλογα και να τα ταΐσει, επιβαρυνόμενος προσωπικά το κόστος  μας λέει:«Έχω καταφέρει να εντοπίσω μόλις γύρω στα είκοσι άλογα, από τα 70-80 που έβλεπα παλιά στα λιβάδια του Δέλτα Αξιού». 


Το κρύο, το χιόνι και η έλλειψη τροφής στη διάρκεια του χειμώνα έρχονται να προστεθούν στους λόγους που μειώνεται ο πληθυσμός των αλόγων του Αξιού: κλοπές των πουλαριών, περιορισμός του βιοτόπου τους λόγω της κτηνοτροφίας, πυροβολισμοί από αγρότες.
Με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Δέλτα και τη βοήθεια του κ. Λεδάκη, ο Φορέας Διαχείρισης Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, πήγε στην περιοχή των αλόγων μπάλες με σανό, δυο φορές μέσα στο χειμώνα, προκειμένου να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δύσκολες ημέρες του χιονιά. 



Είναι σίγουρο ωστόσο ότι η τροφή αυτή δεν θα είναι αρκετή για να βγάλουν το δύσκολο χειμώνα. Μέχρι και σήμερα χιονίζει! Είναι απαραίτητη η συνεισφορά των τοπικών χρηστών της περιοχής (αγρότες, κτηνοτρόφοι), ώστε να επιβιώσουν τα άγρια άλογα του Αξιού, τα οποία πλέον αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου