Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Μήνυμα Ειδικού Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2012


Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που εορτάζεται τη δεύτερη μέρα του Απριλίου κάθε χρόνο, αποτελεί αφορμή να ανακαλύψουμε το συναρπαστικό κόσμο του βιβλίου. Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το διαδίκτυο, η τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα μονοπωλούν το ενδιαφέρον των παιδιών και των εφήβων, περιορίζοντας πολλές φορές τον χρόνο για την ενασχόληση με το εξωσχολικό διάβασμα. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να αποκαταστήσουμε τη σχέση των παιδιών με την ανάγνωση και να συμβάλουμε, ως παιδαγωγοί ή/και γονείς, στην εδραίωση μιας καλής σχέσης με το βιβλίο.
Το ποιοτικό παιδικό βιβλίο αποτελεί αναμφισβήτητα αξία διαχρονική που επιδρά καταλυτικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Η ανάγνωση, πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρει, βοηθά το παιδί καταλάβει τον εαυτό του και τους γύρω του, να γνωρίσει πολιτισμούς, να «πλουτίσει» τις γνώσεις του, αλλά κυρίως να καλλιεργήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.
Είναι γεγονός ότι η επαφή με το βιβλίο θα πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Από τη περυσινή σχολική χρονιά, ξεκίνησε μια προσπάθεια, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, για την ένταξη του παιδικού βιβλίου στη σχολική καθημερινότητα, καθώς σε 800 περίπου Δημοτικά Σχολεία, στην Α’ και Β’ τάξη, μία ώρα του γλωσσικού μαθήματος αφιερώθηκε στη φιλαναγνωσία. Φέτος, ο θεσμός της φιλαναγνωσίας εφαρμόστηκε σε όλες τις τάξεις σε 961 Δημοτικά Σχολεία. Την ώρα της φιλαναγνωσίας οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την ανάγνωση και παράλληλα να «αποδράσουν» στο μαγικό κόσμο του βιβλίου με οδηγό και συνοδοιπόρο τον εκπαιδευτικό. Επίσης, πραγματοποιούνται επισκέψεις γνωστών συγγραφέων σε σχολεία και λειτουργούν Λέσχες Ανάγνωσης, όπου οι μικροί αναγνώστες διαβάζουν και στη συνέχεια συζητούν τις αναγνωστικές τους εμπειρίες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ας αποτελέσει την αφορμή να παροτρύνουμε τα παιδιά να αφεθούν στην περιπέτεια της ανάγνωσης, στη χαρά της ανακάλυψης νέων κόσμων και συναρπαστικών ηρώων, συντροφιά με ένα καλό βιβλίο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου