Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Βία το τέλος της αθωότητας: Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

"... το σημερινό φαινόμενο των παιδιών που χάνουν την αίσθηση της γειτονιάς και της αλάνας και στρέφονται στα βίντεο γκέιμς με αποτέλεσμα να χάνεται ο διάλογος και να δημιουργούν σχέσεις ανταγωνιστικές, αντί για συναγωνιστικές. «Η διαβίωση των παιδιών με παρέες μηχανές, στο σπίτι μιας μονοπυρηνικής οικογένειας χωρίς γιαγιά και παππού δημιουργεί τα λεγόμενα key children δηλαδή τα παιδιά που έχουν κρεμασμένα στο λαιμό ένα κλειδί ώστε να μπορέσουν να βρουν αλλού τη νέα τους γιαγιά, όπως π.χ. στην τηλεόραση», είπε η κ. Αρβελέρ και ανέφερε ακόμη ένα φαινόμενο εξατομίκευσης, το γεμάτο ψυγείο που ανοίγει το παιδί για να βρει ότι θέλει και το οποίο έχει αντικαταστήσει πλέον το οικογενειακό τραπέζι.
«Ολα αυτά τα φαινόμενα οδηγούν σε συγκρούσεις μέσα στο ίδιο το σπίτι της οικογένειας και αυτές αφορούν κυρίως σε συγκρούσεις γενεών και συγκρούσεις μεταξύ αδελφών. Η νέα αυτή κατάσταση αποπροσανατολίζει τα παιδιά από την οικογένεια με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν τεράστιες δυσκολίες στο σχολείο. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα όταν ασχολούνται μαζί τους οι γονείς και δεν αλλάζουν συνεχώς φροντιστές. Το 17% των παιδιών των παρισινών προαστίων θεωρούνται αναλφάβητα με την έννοια ότι δεν γνωρίζουν σε μια πρόταση ποιο είναι το ρήμα, το αντικείμενο και το υποκείμενο. Επομένως δεν μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία , στρέφονται στη βία και αυτό είναι το τέλος της αθωότητας. Η βία είναι η δύναμη των αδυνάτων», τόνισε η κ. Αρβελέρ.
Στη συνέχεια μίλησε για ένα νέο είδος αναλφαβητισμού που τα επηρεάζει άμεσα τα παιδιά. «Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά με σωστό λόγο, μητρική γλώσσα. Δεν μιλάμε σήμερα στα παιδιά με αποτέλεσμα αυτά να καταφεύγουν πολλές φορές στην εικονική πραγματικότητα. Εκεί το παιδί γίνεται ενήλικας και ο ενήλικας, παιδί με όλα τα αρνητικά συνεπαγόμενα. Υπάρχει μια εικονοκρατία χωρίς κανείς να ξέρει τη γραμματική και το συντακτικό των εικόνων. Πέφτουν αμέτρητες εικόνες στο σπίτι χωρίς να μπορούν τα παιδιά να τις διαβάσουν"
 είπε η κ. Αρβελέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου