Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΡΕΙΑΣ
Οι πρώτες βιβλιοθήκες πρέπει να εμφανίστηκαν στη Μεσοποταμία ήδη από το 3000 π.Χ. Ανασκαφές που έγιναν στη Νινευή το 1850 έφεραν στο φως χιλιάδες πήλινες πινακίδες με σφηνοειδή γραφή, μεθοδικά ταξινομημένες και καταλογογραφημένες, που αποτελούσαν το επίσημο αρχείο του βασιλιά Ασουρμπανιπάλ (668-626 π.Χ.).
Ο βασιλιάς της Αλεξάνδρειας Πτολεμαίος ο Φιλάδελφος (283-247 π.Χ.) ίδρυσε την πλουσιότερη και λαμπρότερη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου, γνωστή ως «Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας», με 400.000, και κατ' άλλους 700.000 τόμους  και καταλόγους, οι οποίοι θεωρούνται ως οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία συστηματικής επιστημονικής βιβλιογραφίας. Η βιβλιοθήκη αυτή καταστράφηκε από πυρκαγιά για πρώτη φορά κατά την άλωση της Αλεξάνδρειας από τον Ιούλιο Καίσαρα το 47 π.Χ.

Στις αρχές του 21ου αιώνα το όραμα για την αναβίωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας γίνεται οριστικά πραγματικότητα, χάρις στα πολιτιστικά σχέδια της UNESCO. Μετά από 2000 περίπου χρόνια από την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας κατά την πυρκαγιά του λιμανιού, το έτος 2000, η Βιβλιοθήκη αναγεννάτε από την τέφρα της. Το παγκόσμιο αυτό γεγονός έρχεται να επαληθεύσει ότι η μεγάλη ιδέα που οδήγησε στην ίδρυση της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας υπόβοσκε, οδηγώντας την σύγχρονη ανθρωπότητα στην αναβίωση της. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας παραδόθηκε προς λειτουργία προκειμένου να συναντήσει την σύγχρονη παγκόσμια γνώση με την γραμματεία των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η επιστήμη καλείται να ισορροπήσει την τεχνολογία της ανάπτυξης προς τα ανθρώπινα ιδεώδη.
Η Βιβλιοθήκη θεωρείται το δεύτερο θαύμα της Αλεξανδρείας. Η σύγχρονη εκδοχή της θρυλικής Βιβλιοθήκης της αρχαιότητος είναι φόρος τιμής στον ανθρώπινο πολιτισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου